Olej migdałowy uzyskuje się w procesie wyciskania twardych pestek drzewa migdałowego, a tłoczenie odbywa się w temperaturze 30 stopni Celsjusza. Ciemnożółta przezroczysta oleista ciecz pozyskana w procesie wytłaczania posiada charakterystyczny i niepowtarzalny zapach. W starożytności substancję tę wykorzystywano do pielęgnacji niemowląt i małych dzieci, a współcześnie produkt ten rozpoczął swoją karierę w dziedzinie aromaterapii. W przypadku problemów z cyrkulacją krwi, wskazanym rozwiązaniem jest zastosowanie oleju migdałowego. Jego słodka odmiana jest często stosowana przy produkcji kosmetyków.
Olej posiada miły, orzechowy zapach. Korzystnie wpływa na całą cerę, ujędrniając ją i nawilżając, dzięki czemu powstrzymuje proces starzenia się skóry. Dzięki dużej zawartości witamin, protein i soli mineralnych, a także kwasom: linolowemu i proteinowemu, spcecyfik ten wpływa korzystnie na nawilżenie skóry, opóźniając procesy jej starzenia.</p