Chaga, czyli po polsku błyskoporek podkorowy pochodzi z Syberii z terenów Rosji oraz z północnych regionów Chin. Od dawna rdzenni mieszkańcy Syberii gotują z tego grzyba wywary, a następnie stosują je w leczeniu nowotworów, a grzyba tego nazywają "Darem Boga".
Grzyb Chaga stosuję się w przypadku różnego rodzaju chorób zakaźnych. Działanie Chagi jest skierowane na nasz układ trawienny oraz wątrobę. Grzyb stosuje się w różnych problemach jelitowych oraz we wspomaganiu trawienia. Stosowany jest także w zaparciach. Chaga działa na błonę śluzową żołądka gojąc oraz ochronnie, zarówno w leczeniu zapalenia żołądka, jak i przy wrzodach. Efekt ten przypisuje się głównie kwasowi betulinowemu, który zawarty jest w tym grzybie. Grzyb wykazuje działanie przeciwzapalne w leczeniu zapalenia jelit. Może on nie tylko stymulować system odpornościowy, ale także go tłumić, jeśli taka jest potrzeba organizmu. Jest to pożądane działanie w przypadku różnych autoimmunologicznych problemów. Grzyb stosuje się wspomagająco przy leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Chaga ma wyraźne działanie przeciwrakowe głównie w leczeniu raka jelit i wątroby, więc stosuje się go wspomagająco podczas leczenia tych nowotworów. Ciekawą właściwością grzyba jest ochrona wątroby, a także jej regeneracji. Stosuje się go również dodatkowo w leczeniu zapalenia wątroby. Warto też podkreślić, że Chaga jest także świetnym przeciwutleniaczem oraz adaptogenem. Pomaga spowolnić proces starzenia się komórek, a także może wytworzyć w naszym organizmie odporność na środowisko zewnętrzne.
Zastosowanie Chagi testowane w praktyce:
Aktywuje układ immunologiczny w przypadku infekcji bakteryjnej lub wirusowej. Ma działanie regulujące cholesterol i ciśnienie krwi. Wspomaga on układ naczyniowo-sercowy. Na układ trawienny wspomaga i oczyszcza jelita oraz działa przeciwzapalnie. Grzyb ten uzupełniająca terapię nowotworową i wskazany jest w profilaktyce przeciwnowotworowej układu pokarmowego.
Inne dodatkowe właściwości Chagi to między innymi wspomaganie leczenia cukrzycy, detoksykacja, silne działanie przeciwutleniające, wspomaganie trawienia, wspomaganie leczenia zapalenia żołądka, działanie hepatoochronne (ochrona wątroby), działanie przeciwbólowe (łagodzi ból). Kolejne właściwości to wspomaganie funkcji umysłowych – pamięć, koncentracja, myślenie (hamuje w mózgu enzym acetylcholinesterazy). W przypadku żołądka lub dwunastnicy wspomaga przy wrzodach. Dodatkowo wspomagający przy leczeniu schorzeń takich jak egzema i łuszczyca. Czyści krew, wzmacnia oczy i włosy i jest prawdopodobnie najsilniejszym adaptogenem.
Więcej o grzybie Chaga:
Chaga jest grzybem, który rozkłada drewno. Jest grzybem wieloletnim oraz produkuje dwa rodzaje owocników, płciowe oraz bezpłciowe. Po zaatakowaniu drzewa tworzy on ciemne lub ciemno-czarne "popękane" owocniki, w których występują chlamydospory, czyli zarodniki. Owocniki mogą przetrwać przez kilka lat i mieć około dziesięciu do trzydziestu pięciu centymetrów. Później wraz z dojrzewaniem i obumieraniem drzewa, na którym rośnie, tworzy się drugi rodzaj owocników, które zawierają zarodniki płciowe zwane bazydiosporami. Taki owocnik jest większy i może urosnąć nawet do kilku metrów wielkości. Chaga pasożytuje głównie na liściastych drzewach. Najczęściej grzyb ten rośnie na brzozie. Z niej też grzyb pobiera bardzo ważny składnik. Składnik ten to betulina, która ma szerokie działanie terapeutyczne. Grzyb Chaga jest szeroko rozpowszechniony na północnej półkuli. Znany jest szczególnie w Rosji, gdzie jest częścią tradycyjnej medycyny rosyjskiej. W Chinach stosowany jest w tradycyjnej medycynie chińskiej.Grzyb był znany już cztery tysiące lat temu! Stosowali go Mezopotamczycy, Egipcjanie i Chińczycy. Chaga została opisana w chińskim "zielarzu" Shen Nong Ben Cao Jing. W Rosji oraz na Syberii wykorzystywano grzyba nie tylko do uzdrawiania, ale również do szamańskich rytuałów. Dzisiaj wiemy, że Chage spożywał również car Vladimir Monomach czy też sam sławny Rasputin. Chaga była znana pierwotnym mieszkańcom Japonii i gotowali oni z niej herbatę, którą pili przy kłopotach trawiennych, bólach żołądka itp. Wykorzystywali oni także proszek z tego suszonego grzyba do religijnych ceremonii. Chage znali również Indianie w Ameryce Północnej. W nowożytnej historii Chaga była badana przez J. G. N Dragendorffa od roku 1864 w St. Petersburgu. W XX wieku dokonano znacznego postępu w badaniu grzybów, ujawniając skład chagi i rozpoczynając badania nad jego działaniem.
Nie ma wątpliwości, że Chaga jest bardzo korzystna dla naszego zdrowia, jako wspomagające "lekarstwo" lub też jako środek, który zapobiega wielu chorobom. Działa on na organizm jak na całość, czego nie potrafi większość chemicznych lekarstw.
Jadwiga
Wspomaga trawienie! Odkąd stosuję to przestał mnie boleć brzuch po posiłkach - polecam!!!