Produkty pszczele wykorzystywane są przez ludzi już od tysiącleci. Najstarsze malowidło z jaskini w Walencji, które przedstawia człowieka zbierającego miód z prymitywnego ula, pochodzi sprzed ponad 20 tysięcy lat! Z pszczelego dobrodziejstwa korzystano też w starożytności. Pozostałościami są choćby informacje Hipokratesa, który w sposób leczniczy wykorzystywał miód przy trudno gojących się ranach oraz chorobach wątroby. Jak widać, pszczoły towarzyszą nam już od bardzo dawna, jednak dopiero w XX wieku bardziej zainteresowało się nimi grono naukowców, co doprowadziło do przeprowadzenia i udokumentowania szeregu badań związanych z apiterapią.
Szczególnie w ostatnich latach wzrosło zainteresowanie naturalnymi produktami. Syntetycznie wytwarzane suplementy oraz lekarstwa chętnie zastępowane są przez te naturalnie. Po części związane jest to z rozrastającym się zjawiskiem chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca, otyłość i nadwaga, nadciśnienie, miażdżyca, choroby przewodu pokarmowego, alergie, problemy psychiczne oraz nowotwory. Jest to spowodowane wieloma czynnikami, z których główne to ciągle rozwijający się przemysł a co za tym związane skażenie środowiska naturalnego.
Ważnym elementem dzisiejszego dbania o zdrowie jest już nie tylko zapobieganie chorobie, gdy już wystąpi, lecz profilaktyka. Chętnie sięga się po produkty pszczele, które potrafią zdziałać w organizmie człowieka prawdziwe cuda. Jak mówi prof. Ryszard Czarnecki, który propaguje apiterapię: „Tego, co robią pszczoły, nie może wyprodukować żadne najnowocześniejsze laboratorium, żaden syntetyk". Dzisiejszy świat otacza nas różnego rodzajami promieniowania pochodzącego z urządzeń elektronicznych. W środowisku pojawiły się różnego rodzaju substancje chemiczne, które przez tysiąclecia nie towarzyszyły człowiekowi. Dodatkowo człowiek żyje w nieustannym tempie, które nie wprowadza nic dobrego dla naszego zdrowia. Antybiotyki, chemicznie wytworzone leki czy nawet witaminy potrafią zepsuć funkcjonowanie organizmu a obniżona przez nie odporność spowodować uaktywnienie się ukrytych chorób genetycznych. Ustalona przez ewolucję równowaga biologiczno-genetyczna człowieka została zaburzona na skutek bardzo szybkiego rozwoju cywilizacyjnego.
Szczęśliwe życie zależy w głównej mierze od zdrowia. O nie zadbać jest najtrudniej, a docenia je najbardziej dopiero ten, kto je stracił. Warto więc korzystać z bogactwa natury, które daje nam możliwość korzystania z produktów pszczelich.
Wszyscy wiemy dobrze, czym jest miód, pyłek pszczeli a nawet niektórzy słyszeli o mleczku pszczelim. Wyjątkowym produktem pszczelim, o którym nie wie jednak zbyt wiele osób, jest pierzga pszczela, której właściwości w profilaktyce czy też schorzeniach wyróżniają ją spośród innych tworów pszczelich. Często nazywana jest formułą życia ze względu na bogaty i unikatowy skład. Zawiera wszystkie witaminy, szereg aminokwasów, białka, kwasy nukleinowe, enzymy, lipidy i kwasy tłuszczowe, związki fenolowe i triterpenowe, cukry oraz biopierwiastki. Pierzga to przetworzony przez pszczoły pyłek pszczeli, który ma inną budowę i lepszą przyswajalność na poziomie 80% dzięki między innymi fermentacji mlekowej i pozbyciu się otoczki z błonnika jaka występuje na pyłku. Czysty pyłek pszczeli, otoczony przez otoczkę z błonnika objawia się przyswajalnością na poziomie 20%. Pierzga bogata jest w wiele naturalnych związków identycznych lub bardzo podobnych do tych, które występują w organizmie ludzkim. Są nimi witaminy, sterole, glukoza, fruktoza, aminokwasy i fosfolipidy. Pierzga pszczela zapobiega brakowi substancji, które w organizmie mogą powodować uaktywnianie się zapisanych w kodzie genetycznym chorób, więc jej stosowanie profilaktyczne dla człowieka już od najmłodszych lat zapewni zdrowie. Ciekawa i unikatowa właściwość tego produktu wytwarzanego dzięki pracy pszczelej to dostarczanie biologicznie czynnych związków do wszystkich komórek ludzkiego organizmu. Pierzga zapewnia stan homeostazy, czyli pobudza lub hamuje pracę poszczególnych organów, zapewniając biologiczną harmonię organizmu. Nie zostaje przy tym zakłócona ich równowaga. Taka właściwość sprawia, że organizm człowieka jest w stanie aktywować naturalne mechanizmy obronne dające zwiększenie szans na utrzymanie dobrego stanu zdrowia. Ma więc działanie podnoszące odporność organizmu człowieka, który narażony jest na różnego rodzaju infekcje bakteryjne czy też wirusowe. Jej spożywanie wskazane jest w okresie jesienno-zimowym. Dodatkowo substancje dostarczane organizmowi dzięki pierzdze odżywiają i wzmacniają układ nerwowy, a co za tym idzie, wpływają na koncentrację, pamięć, pozytywne myślenie i wykazują działanie przeciwdepresyjne i przeciw stresowe.
Ostatnie badania potwierdzają również, że dzięki swojemu składowi i właściwościom wykazuje działanie antynowotworowe. Odpowiadają za nie zawarte w pierzdze polifenole pochodzące z pyłków brzozy i topoli. Badania laboratoryjne przeprowadzone zostały na komórkach glejaka wielopostaciowego przy użyciu koncentratu pierzgi pszczelej, który jest najmocniejszą w działaniu formą pierzgi pszczelej, ze względu na koncentrację wszystkich aktywnych składników co przyczynia się do przyjmowania bardzo bogatej i dużej dawki wszystkich witamin oraz mikro i makro elementów, jakie ma w sobie pierzga.
Bogactwo pierzgi pszczelej wpływa na pozytywnie na profilaktykę, jak i już podczas występowania chorób cywilizacyjnych. Badania wykazują pozytywne wpływy między innymi przy alergiach, anemii, chorobach układu pokarmowego, przeroście gruczołu krokowego i regeneracji organizmu po antybiotykoterapii. Ma też działanie przeciwstarzeniowe, pomaga też przy regulacji cholesterolu we krwi i przy poprawnej przemianie materii.
Najsilniejszą formą pierzgi pszczelej, jaką możemy znaleźć na rynku, jest koncentrat pierzgi pszczelej w kapsułkach Bee Pearl.