
YaoMedica to nowa linia marki MycoMedica z tradycyjnymi nalewkami alkoholowymi. Na słowackim i czeskim rynku działa już od roku 2010. Firma ta została założona przez Milan Schirlo. Od ponad dwudziestu lat zajmuje się on grzybami leczniczymi oraz tradycyjną chińską medycyną. YaoMedica to linia alkoholowych nalewek, które opierają się na grzybowych i ziołowych składnikach stosowanych w tradycyjnej chińskiej medycynie.
Cztery tysiące lat tradycyjnej medycyny chińskiej potwierdza, że ma ona swoje miejsce również w obecnym świecie. Zainteresowanie medycyną chińską rośnie ze względu na patrzenie się na ciało człowieka jako wspólną całość, a jednocześnie postrzega się go jako część naturalnego środowiska.
Yao oznacza „roślina lecznicza“ – czyli zioło, minerał lub też małż. Chińska medycyna rzadko wykorzystuje pojedyncze zioła do leczenia różnych problemów zdrowotnych. Zawsze odbywa się to w połączeniu kilku ich rodzajów. Gotuje się je razem lub też maceruje. Dzięki ich połączeniu można osiągnąć oczekiwany efekt. W chińskiej fitoterapii jest kilka metod przetwarzania Yao. Najczęściej są używane wywary, gdzie pomieszane zioła gotuje są przez około dwadzieścia minut w wodzie. Inną opcją są również tabletki wan. Yao wytłacza się i prasuje w małe kulki. Nalewki (w Chinach starożytnych, zwane również "winami leczniczymi") są 3 formą opracowania przy zastosowaniu alkoholu.
Stosowanie alkoholu w produkcji tych nalewek jest oczywiście uzasadnione. Pomaga on lepiej wyodrębnić składniki aktywne z różnych Yao, a także wspomaga ich wchłanianie do organizmu człowieka. Potwierdzono, że alkohol sprawia, że z ziół lub grzybów leczniczych wydziela się większa ilości aktywnych składników niż w przypadku tabletek wan.
Alkohol również ma efekt wpływający dobrze na krążenie krwi i może powodować rozluźnienie mięśni i redukować ogólne napięcia w ciele. Alkohol łączony z ziołami lub grzybami wspiera ogólnie witalność oraz łagodzi bolesne stany. Byli tego świadomi lekarze i szamani już w dawnych czasach. Zapis na kościach z czasów dynastii Shang (1765-1122 p.n.e) uważa się za najstarszą recepturę ziołową w Chinach. Różnego rodzaju wzmianki o nalewkach można też znaleźć w wiekowych dziełach starych mistrzów. Zhang Zhong Jing stosował alkohol w kilku swoich znanych recepturach. Mistrz Sun Si Miao stosował ponad osiemdziesiąt nalewek w celu leczenia odwiedzających go pacjentów.
Warto wspomnieć, że jakość surowców stosowanych do produkcji nalewek decyduje o jakości końcowego produktu. Filozofia firmy YaoMedica jest bardzo prosta i jasna. Produkują i sprzedają produkty, które są najwyższej jakości, bezpieczne oraz skuteczne. Wybierają dostawców tylko najwyższej jakości surowców. Chcą gwarantować maksymalną wydajność produktów, a równocześnie zagwarantować, że ich produkty nie mają żadnych substancji niebezpiecznych dla zdrowia człowieka.
Rośliny lecznicze rozgniatane są na bardzo drobny proszek, który wkłada się do 50% alkoholu i cały miesiąc są następnie macerowane. Powstałe w ten sposób nalewki nie są już rozcieńczane, jak to robi bardzo wielu producentów. Alkohol stosowany w nalewkach jest doskonałym konserwantem, więc nie trzeba dodawać do nalewek żadnych konserwantów czy też stabilizatorów. Są to po prostu rośliny lecznicze połączone z czystym alkoholem!
Przykładową nalewką jest nalewka Chaga. Podstawę tej nalewki jest zmacerowana w alkoholu owocnica błyskoporka podkorowego. Stosowany jest w medycynie tradycyjnej od 4000 lat. Chaga opisana została w Shen Nong Ben Cao Jing jako grzyb, który wspiera funkcjonowanie wątroby, układu trawiennego oraz krwionośnego. Mieszkańcy Syberii od wieków gotują z niego wywary oraz stosują w leczeniu nowotworów, a samego grzyba nazywają "Darem Boga". Uważa się również, że napar z Chagi poprawia samopoczucie oraz ma działanie przeciwzapalne i leczy dolegliwości żołądkowe. Chaga pomaga też goić oraz chronić błonę śluzową zarówno w leczeniu stanów zapalnych żołądka oraz przy wrzodach. Zalecany jest on kobietom w okresie okołomenopauzalnym. Pomaga odżywić krew oraz płyny ciała. Dobrze łączyć tę nalewkę z Reishi. Połączenie Chaga oraz Reishi wspiera także osoby cierpiące na chorobę Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
Justyna
Ciekawe te nalweki. Zamówiłam i będę testować!