Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do
Producenci

Kosmetyki mineralne dystrybutor

Olej z bergamotki jest uzyskiwany z owoców drzewa, rosnącego przede wszystkim w krajach Ameryki Południowej, choć można je uprawiać również w szklarni. Działa uspokajająco, relaksacyjnie oraz chłodząco. Jest wskazany w przeciwdziałaniu depresji, a także w walce ze zmianami skórnymi. Stosowany na skórę, wykazuje właściwości przeciwgrzybicze, dezynfekujące i dezodoryzujące. Podawany doustnie pobudza trawienie i ma działanie wykrztuśne, wiatropędne i moczopędne, ale odradza się używanie tej substancji przez kobiety w ciąży.

Olejek z bergamotki znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym do aromatyzowania produktów, jak to jest np. w przypadku herbaty Earl Grey. Jest również chętnie wykorzystywanym komponentem do produkcji perfum, wód toaletowych i środków czystości. Dzięki korzystnym właściwościom olejku, jest on bazą wielu kosmetyków i maseł do ciała, jednak po ich zastosowaniu należy pamiętać o unikaniu nadmiernej ekspozycji na słońce, ponieważ może bergamotka wywoływać efekt uczuleniowy.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl