Oregano jest znane głównie jako przyprawa z bogatym zastosowaniem kuchennym. Jednak nawet w starożytnej Grecji jego liście wykorzystywane były w medycynie. Świeże służyły jako okłady dla bolących mięśni, natomiast mieszanka oregano z oliwą traktowana była jako preparat na porost włosów, reumatyzm i zwichnięcia oraz wzmocnienie odporności. Znając bardzo dobre wartości odżywcze przyprawy, można jej używać do chociażby mięs przygotowanych w wysokich temperaturach, co pozwala zmniejszyć rakotwórcze działanie.
Obecnie, mimo szerszego zastosowania kuchennego, olejek z oregano świetnie radzi sobie także w medycynie naturalnej. Ziele lebiodki, czyli oregano, zawiera do 1,2 proc.olejku eterycznego bogatego m.in. w karwakrol i tymol, których ilość może sięgać do 40 proc. Są to substancje, które wykazują działanie bakterio- i grzybobójcze. Na szeroki wachlarz właściwości olejku z oregano składają się między innymi: zwalczanie kaszlu, poprawa trawienia, uspokojenie czy też walka z infekcjami.